Teknoloji çilingircileri etkiledi

Şanlıurfa Gazetesi muhabiri Süleyman Güler Çilingircilik mesleği ile ilgili Mehmet Furkan FURKANOĞLU ile röportaj yaptı.

Furkan,Mesleğimize batı tarafında çilingir derler ama bizim burada anahtarcı diyorlar, insanların ev ve araba anahtarları olsun, sokakta kalmış insanların kapılarını açmak olsun bu gibi işleri pratik anlamda çözmeye anahtarcılık denir.

Benim yaşımdaki bu mesleği sürdüren anahtarcıları etkiledi çünkü her şey elektronikleşti ve elektroniğe de biraz genç bir beyin lazım,  dolayısıyla teknolojinin gelişmesi beni şahsen etkiledi ama genç anahtarcı arkadaşları etkilemedi.

Yeri yurdu belli olmayan anahtarcı olmaz, anahtarcının yeri yurdu ve mekânı belli olacak. Bizim mesleğimiz dışarıdan görüldüğü gibi bir meslek değil çünkü insanların evlerini açmak ve arabalarını açmak gibi bazı hususlar oluyor.

Çırak bulmak zor zaten ama biz mesleğimizde çırak bulmak istemiyoruz, bulmak konusunda çekincelerimiz var.

BAĞ-KUR’ unu ve ödemelerini yapmalı ve gerçekten zor zamanlar geçirdik, demek istediğim esnaflık çok zor özellikle de küçük esnaf olmak çok zor.

Anahtar yapım aşaması çok kolaydır, zaten biz anahtarları hazır olarak alıyoruz ve sadece orijinal anahtarın üzerindeki dişi makine yardımıyla yedek anahtara uyguluyoruz.

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

 Mehmet Furkan FURKANOĞLU, 20 – 25 yıla aşkındır anahtarcılık mesleği yapıyorum ve şuan bahçeli evler mevkisindeyim.

MESLEĞİNİZ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Mesleğimize batı tarafında çilingir derler ama bizim burada anahtarcı diyorlar, insanların ev ve araba anahtarları olsun, sokakta kalmış insanların kapılarını açmak olsun bu gibi işleri pratik anlamda çözmeye anahtarcılık denir.

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ SİZE NASIL ETKİ ETTİ?

Benim yaşımdaki bu mesleği sürdüren anahtarcıları etkiledi çünkü her şey elektronikleşti ve elektroniğe de biraz genç bir beyin lazım,  dolayısıyla teknolojinin gelişmesi beni şahsen etkiledi ama genç anahtarcı arkadaşları etkilemedi ve teknolojinin gelişmesi onların kendilerini geliştirme anlamında daha iyi oldu.

İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ SİZİ NASIL ETKİLEDİ?

Maalesef internet üzerinden alışveriş bizi baya etkiledi çünkü internet üzerinden satan kişinin tezgâhı yok, vergisi yok ve internette anahtarcı diye kendi reklamını yapmış dolayısıyla günümüzde insanlar her şeyi internetten karşılıyorlar. Örneğin anahtar için ihtiyaçları olduğunda internetten arayıp sorun gidermeye ve çilingir bulmaya çalışıyorlar dolayısıyla yerleri yurtları belirli olmayan arkadaşlarda anahtarcılık yapıyorlar bu böyle olursa hem müşteri adına tehlike olur hem de esnaf anahtarcılar için kazanç kaybı olur.

MÜŞTERİLER İÇİN NASIL BİR TEHLİKE OLUŞTURUYOR?

Yeri yurdu belli olmayan anahtarcı olmaz, anahtarcının yeri yurdu ve mekânı belli olacak. Bizim mesleğimiz dışarıdan görüldüğü gibi bir meslek değil çünkü insanların evlerini açmak ve arabalarını açmak gibi bazı hususlar oluyor. Örneğin ben bir müşteriye yedek anahtar yaptığım zaman o bilemez kaç tane anahtar yaptığımı ve tehlikeliden kastım ben müşteriye 1 anahtar veririm ama bende onun kapısına ait 3 tane anahtar vardır, demek istediğim çok tehlikeli bir durum söz konusu.

MESLEĞİNİZDE ÇIRAK BULABİLİYORMUSUNUZ?

Çırak bulmak zor zaten ama biz mesleğimizde çırak bulmak istemiyoruz, bulmak konusunda çekincelerimiz var. Az önce bahsettiğim gibi insanların evleri ve arabaları ile özel alanları ile ilgilendiğimiz için çırak bulmayı tercih etmiyoruz çünkü bu mesleği öğrenip tehlikeli işler yapabilirler.

ÇIRAK BULMA KONUSUNDA TEREDDÜT EDİYORSUNUZ. SİZ İLERLEYEN YILLARDA MESLEĞİNİZİ NEREDE NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

İlerleyen yıllarda anahtarcılık mesleği kalmaz diye düşünüyorum çünkü artık insanlar telefonla bulaşık makinelerini çalıştırtıyorlar ve ilerde de telefonla kapılarını açarlar.

İNSANLAR HANGİ ZAMANLARDA ANAHTAR YAPTIRMAYA GELİYORLAR?

İnsanlar anahtarlarını kaybederler, çocukları okula başlar ve ihtiyaçları olur gelirler anahtar yaptırırlar, bizim mesleğimizde sıklık yok, demek istediğim mevsim yok bizim mesleğimizde.

MESLEĞİNİZDE SORUNLAR YAŞIYORMUSUNUZ?

Her meslekte olduğu gibi bizde sorunlar yaşıyoruz örneğin bizim yasalarda herhangi bir maddemiz yok sadece mesleğimiz başka meslek guruplarına dâhil edilmiş, oysaki biz insanların güvenliği ile ilgili işler yapıyoruz, bizim şahsımıza ait kanunların olması lazım.

YASALARDA SİZİN İÇİN NE GİBİ KANUNLAR ÇIKARILMALI?

Örneğin Avrupa’da bir kimse herhangi bir çilingire kapısını açtıramaz, bağlı olduğu karakoldan ve bağlı olduğu bir resmi kurumdan belge alır ondan sonra gider kapısını açtırır ama bizim burada bir insan her önüne gelene kapısını açtırabilir, demek istediğim bizim deneyimimiz olmasa tuzaklara düşebiliriz.

EKONOMİNİN SİZE NASIL ETKİSİ OLDU?

Çok kötü etkisi oldu çünkü önceden aldığımız 700 liralık bir ürün bugün 6000 bin lira oldu.

BU KONUDA BURADAN YETKİLİLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Küçük esnaf olarak birçok şeye ihtiyacımız var örneğin ben BAĞ-KUR’ luyum .Ben kendim para ödeyip emekli oluyorum ama sigortalı insanlar bağlı bulundukları kurumun ödemeleri ile emekli oluyorlar, 4000 gün gibi bir fark var ve bu gün farkı 10 yıla tekabül ediyor, bu durumun böyle olması çok büyük bir haksızlık, eğer yetkililer bizi duyuyorlarsa bu konu için bir yasa çıkarsınlar.

GEÇEN YILLARA ORANLA İŞLERİNİZ NE DURUMDA?

Pandemi bizi çok etkiledi ve Pandemi döneminde insanlar evlerinde hiç çıkmadılar, 2 yıl boyunca bu yüzden sıkıntılar çektik alanımız ve ödemelerimiz konusunda. Bir esnaf kirasını, BAĞ-KUR’ unu ve ödemelerini yapmalı ve gerçekten zor zamanlar geçirdik, demek istediğim esnaflık çok zor özellikle de küçük esnaf olmak çok zor.

BİR ANAHTARIN YEDEĞİ NASIL YAPILIYOR?

Anahtar yapım aşaması çok kolaydır, zaten biz anahtarları hazır olarak alıyoruz ve sadece orijinal anahtarın üzerindeki dişi makine yardımıyla yedek anahtara uyguluyoruz. Dükkânımızda İmalat diye bir şey olmadığı için yapım aşamasında çok bir içerik yok.

BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Ben Teşekkür ederim.