Sporla Engellere Meydan Okuyanlar Şanlıurfa'da bir araya geldi. (video)

Kızlar Sahada Şanlıurfa'da yürüttüğü Ruffles RePlay Projesi kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezi'nde "Spor Engellere Meydan Okur" başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

Paralimpik oyunlar vedünya şampiyonu milli okçu Gizem Girişmen, etkinlik için Şanlıurfa’ya geldi. İlham veren hayat hikayesini, para-okçuluk branşına dair değerli bilgilerini ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca etkinlik kapsamında Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor'un kaptanlığını yapan milli takım oyuncusu Mehmet Çetingöz ve bedensel engelli milli halterci Dilfiroz Kuzdağı'nın katılımıyla bir panel düzenlendi.

Kuzdağı'nın katılımıyla bir panel düzenlendi.

 Etkinliğe, Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezi'nden yararlanan bedensel engelli bireyler ile Ruffles RePlay Projesi kapsamında futbol oynayan sporcular katılım gösterdi.

Kızlar Sahada hakkında;

Dünyanın en büyük futbol ağı olan Common Goal’ün resmi üyesi olan Kızlar Sahada, 2013 yılında kadınların futbol yoluyla güçlenmesi amacıyla kuruldu. Turnuvalar, kurumsal eğitimler, akademi, futbol okulları, futbolcu gelişim programı ve süregelen birçok projeyle, kurulduğu günden bu yana cinsiyet eşitsizliğinin önüne futbol yoluyla geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kızlar Sahada, Gençlik Kupası ile üniversite ve liselerdeki futbol oynamak isteyen kadınların ve kız çocuklarının sahaya çıkmasını ve sosyal güçlenmeyi artırmayı amaçlıyor.

2019’da TMOK tarafından Fair Play Tanıtım Büyük Ödülü’ne layık görülen Kızlar Sahada’nın bu amaç doğrultusunda hayata geçirdiği projelerden bazıları şöyle:

● 2013 yılından bu yana Türkiye’nin ve hala tek kadın futbol tunuvası İstanbul Kupası bu yıl 9. kez düzenlendi.

● 2019 yılında sosyoekonomik dezavantajlı kız çocuklarının güçlenmesi için, 9 ilde ücretsiz Visa Kızlar Sahada Futbol Okulları hayata geçirildi ve proje 2023 yılında ülke çapında 14 kadın futbol kulübü, 16 şube, 20 kadın antrenör ile 550’den fazla kız çocuğu ile devam ediyor!

● 2019, 2020, 2021,2022 ve 2023 yıllarının yaz aylarında OFI iş birliği ile Sakarya, Ordu ve Düzce’de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için karma Futbol ve Sosyal Gelişim Kampları düzenlenerek çocuk işçiliğin önüne geçilmesi amaçlandı.

● 2020 yılında kadın futbolcuların kariyer ve ekonomik güçlenmelerini desteklemek amacıyla Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı başladı. Türkiye’nin 61 ilinden 400’ün üzerinde lisanslı kadın futbolcunun yer aldığı program Eylül 2022’de İstanbul’da gerçekleşen Bootcamp ile devam etti. Üniversitelerde kulüpleşerek projelerini geliştirecek olan Kızlar Sahada temsilcileri, sporun üniversiteler çapında yayılması konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

● 2021 yılında Adidas ile birlikte İlk Topum Projesi kapsamında Türkiye’nin 74 ilinden 500 çocuk ve 50 okula, 1000 adet futbol topu dağıtıldı; İstanbul ve Erzincan’da 9-12 yaş grubu kız çocukları için İlk Topum Futbol Şenliği düzenlendi.

● 2022 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı, espnW ve Tennessee Üniversitesi ortaklığıyla 10 yıl önce hayata geçirilen Global Sports Mentoring Programında Türkiye’yi Kızlar Sahada temsil etti.

Geride kalan 10 senede 7000’den fazla kadın, 35 kadın antrenör, 26 kadın hakem ve binlerce çocuk Kızlar Sahada ile sahaya çıktı.

Kızlar Sahada sporda eşitlik için Türkiye’deki kadın futbolunun geliştirilmesi çalışmalarına farklı etkinlik ve projelerle katkı sağlamaya devam ediyor.

Öcal, Sporla insanların hayatlarının değiştiğini biliyoruz

Öcal, Şanlıurfa’nın tüm gençlerine, bütün çocuklarına açık burada hem futbol eğitimleri veriyoruz hem futbol dışında psikososyal gelişim eğitimleri daha değişik çevresel eğitimler düzenleyerek çocukların gelişmesini hedefliyoruz

Kızlar sahada projesinin kurucu ortağı Kiraz Öcal www.sanliurfagazetesi.com’a yaptığı açıklamada; Kızlar Sahada, kız çocuklarının güçlenmesi için futbol yoluyla çalışan bir sosyal girişimdir. Biz Şanlıurfa’da bu yıl içerisinde bir halı saha açtık, halısahamız kız çocuklarının katılımına önceliklendiriyor. Ama Şanlıurfa’nın tüm gençlerine, bütün çocuklarına açık burada hem futbol eğitimleri veriyoruz hem futbol dışında psikososyal gelişim eğitimleri daha değişik çevresel eğitimler düzenleyerek çocukların gelişmesini hedefliyoruz. Biz sporla insanların hayatlarının değiştiğini biliyoruz, sporla nasıl güçlendiğimizi biliyoruz. 3 Aralık dünya engelliler günü kapsamında Aralık ayı içerisinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelli Koordinasyon birimi ile işbirliği içerisinde bir panel organize ettik. Bugün burada hem sporcuları hem kadın futbol takımını hem engelli yaşam merkezinin katılımcılarını topladık. Sporun gücünden, sporu bizi nasıl bağladığından bahsettik ana mesajımız buydu, ana hedefimiz buydu engeller bizi engellemesin, biz her zaman çok daha iyisini yapabiliriz, başarabiliriz. Burada da bunun canlı örneğini paylaştık dünya ve olimpiyat şampiyonumuz Gizem Girişmen bizimle birlikteydi yine Şanlıurfa’nın çocukları Mehmet hocamız onlar da ilham veren yaşam hikayelerini paylaştılar. Dedi.

Şanlıurfa'da biz engelli sporunu tanıtmak istiyoruz

Çetingöz; Çok kaliteli bir lig de mücadele ediyoruz, Süperlig de oynuyoruz hem şehrimizin hem takımımızın hem de Urfa’da yaşayan engelli vatandaşlarımızı çok güzel temsil ediyoruz

Çetingöz; Çok kaliteli bir lig de mücadele ediyoruz, Süperlig de oynuyoruz hem şehrimizin hem takımımızın hem de Urfa’da yaşayan engelli vatandaşlarımızı çok güzel temsil ediyoruz.

Mehmet Çetingöz, Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi Basketbol takım oyuncusuyum, bugün kadınlar saha da çok güzel bir programa eşlik ettik. Engelli bireyler için yapılan çok güzel bir program, Şanlıurfa’da biz engelli sporu tanıtmak istiyoruz, tanıtıyoruz, çok güzel maçlarımız var. Çok kaliteli bir lig de mücadele ediyoruz, Süperlig de oynuyoruz hem şehrimizin hem takımımızın hem de Urfa’da yaşayan engelli vatandaşlarımızı çok güzel temsil ediyoruz. Bizleri bu program da dinleyen de bu programdan sonra çevresinde engelli olup bizleri örnek alan kardeşlerimizin bizimle tanışmasını istiyoruz. Her engellinin Şanlıurfa’da spor yapmasını istiyoruz nasıl ki ben 20 yıl önce bu spora başladıysam, bir şeyler elde ettiysem bu saatten sonra da diğer engelli arkadaşlarımıza bu sporu yaptırmak. Biz sadece Şanlıurfa’da kendimizin peşine düşmüyoruz, diğer arkadaşlarımıza da sahip çıkmak zorundayız. Çok şükür şehrimiz engelli sporunda çok önde, çok başarılı ne mutlu bize. Ben kesinlikle her insan spor yapmalıdır diyorum engelli veya engelsiz spor, umuttur, sağlıktır, başarıdır, güvendir lütfen herkes spor yapsın.

Spor insanın hayatında çok önemlidir 

Girişmen, Kazadan önce kayak, buz pateni vs. yapıyordum, kazadan sonra yüzme daha sonrasında da okçulukla devam etti

Girişmen, Kazadan önce kayak, buz pateni vs. yapıyordum, kazadan sonra yüzme daha sonrasında da okçulukla devam etti

Gizem Girişmen, 1981 yılında Ankara’da doğdum, ilkokulu bitirdikten sonra trafik kazası geçirdim, sporla çok küçük yaşlarımdan beri ilgileniyorum. Kazadan önce kayak, buz pateni vs. yapıyordum, kazadan sonra yüzme daha sonrasında da okçulukla devam etti. 2006 Avrupa üçüncüsüyüm, 2008 Türkiye altın madalya kadın sporcusuyum, 2009 yılında dünya şampiyonu oldum. Şanlıurfa gerçekten çok güzel bir şehir, Türkiye’nin tarihi açısından da çok önemli bir şehir, gelişim kısa olduğu için pek gezme fırsatım olmadı umarım bir sonrakin de daha fazla vakit geçirme şansım olur. Spor insanın hayatında çok önemlidir dolayısıyla herkese ister milli takım düzeyinde yapsın, ister sadece keyif almak için yapsın herkesin spor yapmasını öneriyorum. Dedi.