Sporla Engellere Meydan Okuyan Güçlü İsimler Şanlıurfa'da Buluştu.(video)

Kızlar Sahada Şanlıurfa'da yürüttüğü Ruffles RePlay Projesi kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezi'nde "Spor Engellere Meydan Okur" başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

Paralimpik oyunlar vedünya şampiyonu milli okçu Gizem Girişmen, etkinlik için Şanlıurfa’ya geldi. İlham veren hayat hikayesini, para-okçuluk branşına dair değerli bilgilerini ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca etkinlik kapsamında Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor'un kaptanlığını yapan milli takım oyuncusu Mehmet Çetingöz ve bedensel engelli milli halterci Dilfiroz Kuzdağı'nın katılımıyla bir panel düzenlendi.

 Etkinliğe, Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezi'nden yararlanan bedensel engelli bireyler ile Ruffles RePlay Projesi kapsamında futbol oynayan sporcular katılım gösterdi.

Kızlar Sahada hakkında;

Dünyanın en büyük futbol ağı olan Common Goal’ün resmi üyesi olan Kızlar Sahada, 2013 yılında kadınların futbol yoluyla güçlenmesi amacıyla kuruldu. Turnuvalar, kurumsal eğitimler, akademi, futbol okulları, futbolcu gelişim programı ve süregelen birçok projeyle, kurulduğu günden bu yana cinsiyet eşitsizliğinin önüne futbol yoluyla geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kızlar Sahada, Gençlik Kupası ile üniversite ve liselerdeki futbol oynamak isteyen kadınların ve kız çocuklarının sahaya çıkmasını ve sosyal güçlenmeyi artırmayı amaçlıyor.

2019’da TMOK tarafından Fair Play Tanıtım Büyük Ödülü’ne layık görülen Kızlar Sahada’nın bu amaç doğrultusunda hayata geçirdiği projelerden bazıları şöyle:

● 2013 yılından bu yana Türkiye’nin ve hala tek kadın futbol tunuvası İstanbul Kupası bu yıl 9. kez düzenlendi.

● 2019 yılında sosyoekonomik dezavantajlı kız çocuklarının güçlenmesi için, 9 ilde ücretsiz Visa Kızlar Sahada Futbol Okulları hayata geçirildi ve proje 2023 yılında ülke çapında 14 kadın futbol kulübü, 16 şube, 20 kadın antrenör ile 550’den fazla kız çocuğu ile devam ediyor!

● 2019, 2020, 2021,2022 ve 2023 yıllarının yaz aylarında OFI iş birliği ile Sakarya, Ordu ve Düzce’de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için karma Futbol ve Sosyal Gelişim Kampları düzenlenerek çocuk işçiliğin önüne geçilmesi amaçlandı.

● 2020 yılında kadın futbolcuların kariyer ve ekonomik güçlenmelerini desteklemek amacıyla Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı başladı. Türkiye’nin 61 ilinden 400’ün üzerinde lisanslı kadın futbolcunun yer aldığı program Eylül 2022’de İstanbul’da gerçekleşen Bootcamp ile devam etti. Üniversitelerde kulüpleşerek projelerini geliştirecek olan Kızlar Sahada temsilcileri, sporun üniversiteler çapında yayılması konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

● 2021 yılında Adidas ile birlikte İlk Topum Projesi kapsamında Türkiye’nin 74 ilinden 500 çocuk ve 50 okula, 1000 adet futbol topu dağıtıldı; İstanbul ve Erzincan’da 9-12 yaş grubu kız çocukları için İlk Topum Futbol Şenliği düzenlendi.

● 2022 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı, espnW ve Tennessee Üniversitesi ortaklığıyla 10 yıl önce hayata geçirilen Global Sports Mentoring Programında Türkiye’yi Kızlar Sahada temsil etti.

Geride kalan 10 senede 7000’den fazla kadın, 35 kadın antrenör, 26 kadın hakem ve binlerce çocuk Kızlar Sahada ile sahaya çıktı.

Kızlar Sahada sporda eşitlik için Türkiye’deki kadın futbolunun geliştirilmesi çalışmalarına farklı etkinlik ve projelerle katkı sağlamaya devam ediyor.