Şanlıurfalı depremzedelere Can Suyu

Depremzede Avukat, Doktor, Fırın,Kasap, Berber,Güzellik uzmanı ve Eğitimci gibi 180 işletmeye can suyu desteği verildi.

Şanlıurfa'da, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen "Depremden Etkilenen Küçük İşletmelerin Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamında Avukat,Doktor, Fırın,Kasap,Berber,Güzellik salonu uzmanı olmak üzere  180 firmaya 10 milyon 305 bin lira destek verildi.

Avukat Zeynep Karakoç Çelebi, Deprem biliyorsunuz ki Maraş merkezli Depremi meydana geldi 6 şubatta depremden herkes gibi bende etkilendim şöyle iki boyutta etkilendim bir maddi bir manevi  etkilendim manevi  boyutu benim düğün günüme denk gelmiş olması  maddi boyutu ise yargılama sürecine beli bir süre ara verilmiş olması şimdi bu destekte açıkçası tüm avukat camiasından mülakatta benim uygun görünmem gerçekten bu konuda müteşekkirim çok teşekkür ederim şubatı 6 şubatta bağlayan gece deprem gerçekleşti. zaten halihazırda düğün gerçekleşmişti ama onun vermiş olduğu ağırlık zaten evli olmuş olmanın verdiği o hissiyat şöyle bir durum gerçekleşti mesela ben eşime sizin eviniz sürekli böyle sallanır mı diye söylemiştim. Dedi.

              Eğitimci Fatma Almas, Depremden sonra bizim işlerimiz baya bir ofisimizi kapatmak zorunda kaldık iş yerimizi kapatmak zorunda kaldık uzun süre iş yerleri tadilatında sıkıntı yaşadık çünkü işçi bulamadık hazirandan sonra işe başlamış olduk kesinlikle oldu en azından birikmiş olan borçlarımızı artı depremde kaybetmiş olduğumuz elektronik eşyalarımızı bir kısmını karşılamamızı sağlayacak çünkü biz eğitimciyiz eğitimde bazı araç gereçler olmadı mı sağlıklı eğitimler yapamazsınız. kesinlikle atlatmak için şöyle yaptık biz kişisel gelişim kursu olarak müzik,resim ve diller üzerine çocuklarımıza eğitimler veriyoruz.buda çocuklarımızın bir nebze de olsa o psikolojiden uzaklaşmasını sağlıyor.dedi.

           Güzellik salonu işletmecisi Emine Eren, Depremden maddi manevi her konuda etkilendik ilk şöyle anlatayım hani sabah ani bir sarsıntıyla uyandık işte sonra evlerimize belli bir müddet giremedik hem korktuğumuzdan hem binalara güvenemediğimizden benim kızım Hatay'da geçirdi depremi ona ulaşmakta çok zorluk çektik onu getirmek 3 günümüzü aldı neredeyse 20-25 gün evlerimize giremedik psikoloji halen üstümüzde halen ben kendim şahsım ışığı kapatmıyorum gece yatarken maddi olarak ta şöyle iş yerlerimiz hasar aldı çok kayıplarımız vardı biz güzellik sektöründe olduğumuz için çok kayıplarımız vardı ve işler haliyle zaten o çok büyük acılardan dolayı işler zaten durdu bizim bile canımız işimizi yapak istemiyordu  açıkçası şükür geçirdik belirli bir süreci zor bir süreci geçirdik tabiki en azından ekonomi açısından bizim zararlarımızı karşılamamız açısından tabiki iyi oldu çok iyi oldu.dedi.

        Reklam ve Tasarımcı İbrahim Nacar, Deprem olduğunda biz Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bir iş yerimiz vardı Urfa'nın en eski binalarından stadyum  apartmanında kalıyorduk 9 katlı bir binaydı ağır hasar aldığı için depremden sonraki süreçte girişimize izin verilmedi buda malzeme kaybımıza ekipman kaybımıza sebep oldu. bundan sonraki faaliyetlerimizi bir 5-6 ay kadar bir süre başka yerlerde ve evden çalışarak sürdürmeye çalıştık daha sonra tekrardan bu kriz süreci atlatıldıktan sonra yeni iş yeri kiralayarak tekrardan ekipman tadilata girerek faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. tabiki can suyu oldu eşya kaybımız oldu ekipman kaybımız oldu yapmış olduğumuz kira sözleşmelerimiz fesh edildi yeniden başka kira sözleşmesi imzalamak zorunda kaldık buda bir can suyudur tabiki.dedi.

   Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Mehmet Doğan Yetim,, Tabiki bu büyük deprem afetinin ardından sel afetini yaşadığımızdan dolayı iş dünyamız sizlerde biliyorsunuz çok zor durumda biz bu iş dünyamızın depremde etkilenen selde etkilenen iş dünyamızı nasıl kalkındırırız diye gece gündüz çalışıyoruz. bütün meslekler gördüğünüz gibi avukatlar var,berberler var,sanayicilerimiz var,teknokent şirketlerimiz var yani farklı sektörden etkilenen buradaki kriterimiz depremde iş yerleri hasar görenler depremde sağlık problemi mesela huzur kaybı yaşamış olanlar bizim tabiki çevre ve şehirciliğin raporu da önemlidir. depremde ağır hasarlı raporu olası gerekiyor tabiki birinci kriterimiz üyemiz olması artı ağır hasar raporunun olması gerekiyor.hasar raporu olanların hepsine biz destek sağlamaya çalıştık. tabi bu çalışmalarımız devam ediyor.dediğim gibi can suyudur bu yetmiyor bizim üyelerimize daha enflasyona karşı aldığımız paranın bir kıymeti kalmadı.bizler üyelerimizi geliştirmek için bu deprem darbesinden biran önce kurtulmak için Şanlıurfa ticaret ve sanayi odası olarak çalışıyoruz ve çalışmaya devam ediyoruz.dedi.