Şanlıurfa'nın bazı ilçeleri lavaşı mayalı yaptıkları için dürüm yapıldığı zaman ekmek yırtılıyor (Video)

Baz; Eskiden fırıncılık mesleğine rağbet de vardı ama şuan o da yok, ben ilerleyen yıllarda mesleğimin geleceğini görmüyorum

Baz;Örneğin bir gün un geliyor 450 lira, bir gün geliyor, 430 lira, bir gün geliyor 540 lira demem o ki gün günü tutmuyor, fiyatlar değişiyor. Çalışma koşullarımız zor ve çalışan eleman yok, elemanlara yalvarıyoruz diyebilirim.

Şanlıurfa’nın bazı ilçelerinde fırıncılar açık ekmek dediğimiz lavaş ekmeği mayalı hamurla yapıyorlar ama biz normal hamurla yapıyoruz, onların ekmekleri kabarıyor bizimkisi kabarmıyor, onların ekmekleri kabardığı için dürüm yapılmıyor, örneğin Gaziantep ve Şanlıurfa’nın bazı ilçeleri lavaşı mayalı yaptıkları için dürüm yapıldığı zaman ekmek yırtılıyor.

Latif Baz Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; Odun ve un fiyatları çok yükseldi artık yetiştiremiyoruz, ne yapacağımızı şaşırmışız gerçekten zor bir durum, unlarımızı Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep’ten alıyoruz ve kimse sorsak bize buğday aynı fiyatta diyorlar ama unun fiyatı gün geçtikçe değişiyor, bir gün bir gününü tutmuyor. Örneğin bir gün un geliyor 450 lira, bir gün geliyor, 430 lira, bir gün geliyor 540 lira demem o ki gün günü tutmuyor, fiyatlar değişiyor. Çalışma koşullarımız zor ve çalışan eleman yok, elemanlara yalvarıyoruz diyebilirim, zorla gelip çalışıyorlar, sabah akşam iltifat ediyoruz, hoşgörü ile davranıyoruz ki çalışsınlar, ya bu mesleği bırakacağız ya da böyle devam edecek yapacak bir şey yok. Bu sorun bu saatten sonra çözülmez, çözülmesi mümkün değil. Şanlıurfa’nın bazı ilçelerinde fırıncılar açık ekmek dediğimiz lavaş ekmeği mayalı hamurla yapıyorlar ama biz normal hamurla yapıyoruz, onların ekmekleri kabarıyor bizimkisi kabarmıyor, onların ekmekleri kabardığı için dürüm yapılmıyor, örneğin Gaziantep ve Şanlıurfa’nın bazı ilçeleri lavaşı mayalı yaptıkları için dürüm yapıldığı zaman ekmek yırtılıyor. Ben 25 yıl boyunca şehir dışında lokantalarda çalıştım, lokantada yapılan lahmacun Şanlıurfa’da yapılan ev lahmacunun tadını veremiyor çünkü Şanlıurfa’nın eti farklıdır, lahmacunu istediğiniz şekilde yapsanız dahi Şanlıurfa etinin verdiği lezzeti alamazsınız. Lahmacun pişirilmeden önce en başta hamur gramajına göre kesilir sonra kesen kişi taplayan kişiye verir o kişi hamuru açar ve unlayarak taplama işlemini bitirir, sonra kalfasına verir kalfa da lahmacunun malzemesini açılan hamura yayar, düzenler ve ocakta duran kalfaya verir, o kalfada lahmacunu pişirir.  Mesleğimizde sorunlar da yaşıyoruz, örneğin bu son 4 – 5 yıldır eleman bulamıyoruz, genel olarak Şanlıurfa’da eleman sorunu var, beni günde 20 – 25 tane usta arar eleman lazım der, eskiden bir kalfa işten çıktığında 4 – 5ay boş gezerdi ama şimdi işten çıksalar günde 3 – 4 tane fırında iş bulabilir. Eskiden mesleğimize rağbet de vardı ama şuan o da yok, ben ilerleyen yıllarda mesleğimin geleceğini görmüyorum.dedi.