Şanlıurfa'da tarım arazilerinin yok olması engellenmeli (Video)

Şahin; Konuklu'da imar planı yapıldı birinci sınıf tarım arazisi, biz tarım arazilerini kazanmak istiyorsak tarım arazilerinin yok olmasını engellememiz için hızlı bir şekilde bütün köyler de köy yerleşim alanı planlarımızı faaliyete geçirmemiz lazım.

   Ömer Faruk Şahin ; Şanlıurfa Merkeze yakın olan Gölpınar’da, Horzom’da Tülmen’de ve diğer civar iller de köy yerleşim alanlarını hızlı bir şekilde yapmamız lazım.

           Konuklu’da imar planı yapıldı birinci sınıf tarım arazisi, biz tarım arazilerini kazanmak istiyorsak tarım arazilerinin yok olmasını engellememiz için hızlı bir şekilde bütün köyler de köy yerleşim alanı planlarımızı faaliyete geçirmemiz lazım.

             Bununla ilgili 2000 yılından bu yana gerek Yeşildirek’te gerek eski sanayi bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm henüz sonuçlanmadı.

            Şanlıurfa sıcak iklimden dolayı insanların bağ evi kültürü var ve bu bağ evi kültürü de herkes kaçak olarak yapılaşmaya başladı. Kaçak yapılaşmada ki yaptığı yatırım maliyetleri yüksek, tapu sorununu çözemiyorlar bu yüzden ihtilaplar çıkmaya başladı.

           TOKİ’nin Şanlıurfa Merkez de yaptığı konut sayısı 5 bin. Henüz 10 bin konut açığımız devam ediyor, 10 bin açığın üzerine 10 bin açık daha eklendi, yeni imar alanların da imara açılan kısımlar da alt yapı olmadığı için müteahhitlerin girmesi çok zor. Bunun önünü belediyenin hızlı bir şekilde açması gerekiyor.

               Ömer Faruk Şahin Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Yüksek Harita Mühendisiyim 1998 yılından bu yana Şahin Harita olarak Şanlıurfa’da faaliyet sürdürmekteyim. Yüksek lisansımı kentsel dönüşüm alanında yaptım özellikle Şanlıurfa’da ki kentsel dönüşüm alanlarını hızlı bir şekilde dönüştürülmesi gerekiyor. Bununla ilgili 2000 yılından bu yana gerek Yeşildirek’te gerek eski sanayi bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm henüz sonuçlanmadı. Bunun sonucu olarak 6 Şubat’ta ki deprem de bunu daha iyi gördük, en önemli olaylardan birisi kentsel dönüşümü hızlandırmamız, tarım arazilerinde kaçak yapılaşmayı engellememiz, şuan da mevcut imar planında konut alanlarına açık olan yerlerin alt yapılarının hızlı şekilde yapılması gerekiyor. Dedi.

             EN AZ 25 BİN, 30 BİN KONUTUN YAPILMASI GEREKİYOR.

              Şahin ; Şanlıurfa, Türkiye’de nüfus artışı en hızlı ilerleyen il, her yıl 100 bin çocuğun doğduğu şehir de en az 25 bin, 30 bin konutun yapılması gerekiyor. 2016 yılında TOKİ başkanına sunulan bir dosya var, o dosya da 15 bin konut ihtiyacımızın olduğunu söyledik fakat o günden bugüne TOKİ’nin Şanlıurfa Merkez de yaptığı konut sayısı 5 bin. Henüz 10 bin konut açığımız devam ediyor, 10 bin açığın üzerine 10 bin açık daha eklendi, yeni imar alanların da imara açılan kısımlar da alt yapı olmadığı için müteahhitlerin girmesi çok zor. Bunun önünü belediyenin hızlı bir şekilde açması gerekiyor, Şanlıurfa sıcak iklimden dolayı insanların bağ evi kültürü var ve bu bağ evi kültürü de herkes kaçak olarak yapılaşmaya başladı. Kaçak yapılaşmada ki yaptığı yatırım maliyetleri yüksek, tapu sorununu çözemiyorlar bu yüzden ihtilaplar çıkmaya başladı. Bununla ilgili çok acil olarak Şanlıurfa Merkeze yakın olan Gölpınar’da, Horzom’da Tülmen’de ve diğer civar iller de köy yerleşim alanlarını hızlı bir şekilde yapmamız lazım. Konuklu’da imar planı yapıldı birinci sınıf tarım arazisi, biz tarım arazilerini kazanmak istiyorsak tarım arazilerinin yok olmasını engellememiz için hızlı bir şekilde bütün köyler de köy yerleşim alanı planlarımızı faaliyete geçirmemiz lazım. Bununla ilgili gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı gerek ilçe belediyelerimiz ve Büyükşehir belediyelerimizden hızlı bir şekilde adım atmalarını bekliyoruz.dedi.