Şahin,önce kadastrolar tarafından yapılan işlem şimdi LİHKAB'da yapılıyor. (Video)

Şahin,LİHKAB'lar da yaklaşık Türkiye geneli 700 tane LİHKAB var, Urfa'da 10 tane LİHKAB var, her bir LİHKAB'da en az 3 kişi çalışmak zorundadır. 3 kişiden olduğu zaman 30 kişi, kadastronun toplam personel sayısı şuan da 70 kişi, 70 kişiyle il geneline bakan bir ekibin yanında 30 kişilik bir ekip ilave edildi

Şahin; Bir parselin yerinde gösterilmesi bunlar daha önce kadastro tarafından yapılıyordu, kadastroda ki memurların azlığı, şehrin büyüklüğü açısından zaman alabiliyordu. LİHKAB’lara geçtiği zaman daha hızlı olmaya başladı, şimdi LİHKAB’lar da yaklaşık Türkiye geneli 700 tane LİHKAB var, Urfa’da 10 tane LİHKAB var, her bir LİHKAB’da en az 3 kişi çalışmak zorundadır.

Arazinin aprikasyonu, cins değişikliği ile ilgili işlem yöremiz de çoktu özellikle arazinin değerlendirmesinden dolayı daha önce büyük arazilerdi çok dikkate alınmıyordu, son zamanlar da varislerin çoğalması, herkesin kendine müstakil tapu alması cins değişikliğine neden oldu. Cins değişikliği işlemi yaparken daha önce tarla olan yere badem ekildi, fıstık ekildi, bunların cins değişikliği işlemleri de yine LİHKAB üzerinden devam ediyor.

Lisanslı Harita Kadastro Yüksek Mühendisi Ömer Faruk Şahin www.sanliurfagazetesi.com'a yaptığı açıklama da; ''LİHKAB’ın çalışma faaliyetleri, kadastro çapı, bağımsız bölüm düzeltmesi dediğimiz genel de daha önce ki yapılan çalışmalar da müteahhit projenin üzerinde verdiği numara ya da mimarın verdiği numara genel de kapılarla birbirini tutmuyordu. Bu da su abonesin de, elektrik abonesin de ki numaralarla tapuda ki numaralar birbirlerinden farklıydı. Bunlar ne zaman meydana çıktı? Bir kredi kullanımın da ya da ipotek işlemin de gelip projede ki yerine baktığı zaman projede ki yerle zeminde ki yer birbirinden farklıydı. Burada ki numaraların düzeltilmesi, bağımsız bölüm düzeltme işlemi diyoruz buna, bu daha önce kadastrolar tarafından yapılan işlemdi şimdi LİHKAB’da yapılıyor. Bir parselin yerinde gösterilmesi bunlar daha önce kadastro tarafından yapılıyordu, kadastroda ki memurların azlığı, şehrin büyüklüğü açısından zaman alabiliyordu. LİHKAB’lara geçtiği zaman daha hızlı olmaya başladı, şimdi LİHKAB’lar da yaklaşık Türkiye geneli 700 tane LİHKAB var, Urfa’da 10 tane LİHKAB var, her bir LİHKAB’da en az 3 kişi çalışmak zorundadır. 3 kişiden olduğu zaman 30 kişi, kadastronun toplam personel sayısı şuan da 70 kişi, 70 kişiyle il geneline bakan bir ekibin yanında 30 kişilik bir ekip ilave edildi. Bu da çalışmaları hızlandırması açısından, vatandaşlar açısından faydalı bir çalışma oldu. Arazinin aprikasyonu, cins değişikliği ile ilgili işlem yöremiz de çoktu özellikle arazinin değerlendirmesinden dolayı daha önce büyük arazilerdi çok dikkate alınmıyordu, son zamanlar da varislerin çoğalması, herkesin kendine müstakil tapu alması cins değişikliğine neden oldu. Cins değişikliği işlemi yaparken daha önce tarla olan yere badem ekildi, fıstık ekildi, bunların cins değişikliği işlemleri de yine LİHKAB üzerinden devam ediyor. Parsellerin birleştirme işlemi yine LİHKAB üzerinden devam ediyor şuanda ki faaliyetler kısmen bunlar.'' dedi.