Meyan şerbeti bakırın kalaylandığı gibi insanın içini kalaylar
Akaç;Bazı eski meşhur şerbetçiler vardı ve ben onların elinde büyüdüm, yetiştim sonra kendimi geliştirerek bu mesleği yapmaya başladım.
Akaç;Meyan şerbetini en başta döveriz, sonra tekneye koyarız ve taplarız, tapladıktan sonra üzerine buz koyarız, meyan kökü buzsuz olursa kömürden farksız olur, demek istediğim yanar. İyi kök olursa buz koymadığınız zaman yanar ama kök kötü olursa yanmaz, iyi kökün üzerine 2 – 3 kalıp buz koyuyoruz sonra buzun erimesiyle kök şerbete dönüşüyor.
Ali Akaç Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; Ben aşağı yukarı 50 yıldan beri Haşimiye meydanında meyan şerbeti satıyorum, bu mesleği eskiden ağabeyim yapıyordu sonra başkalarından da tecrübe edinerek öyle böyle bu mesleğin sahibi olduk. Bazı eski meşhur şerbetçiler vardı ve ben onların elinde büyüdüm, yetiştim sonra kendimi geliştirerek bu mesleği yapmaya başladım. Meyan şerbetini en başta döveriz, sonra tekneye koyarız ve taplarız, tapladıktan sonra üzerine buz koyarız, meyan kökü buzsuz olursa kömürden farksız olur, demek istediğim yanar. İyi kök olursa buz koymadığınız zaman yanar ama kök kötü olursa yanmaz, iyi kökün üzerine 2 – 3 kalıp buz koyuyoruz sonra buzun erimesiyle kök şerbete dönüşüyor. Eskiden tahta vardı şimdi ise çelik tekne var ve çelik daha güzel, daha hoş, daha temiz. Teknenin altı çelik, üstü çelik, şerbetimizin tası çelik, demem o ki çelik tekne diğer teknelere göre daha avantajlı. Meyan kökü Kahramanmaraş’ta, Hatay’da, Halfeti’de, Birecik’te, Bozova’da, Adıyaman ve Diyarbakır’da yetişir ve bize de bu bölgelerden gelir, Şanlıurfa’dan veya farklı yerlerden almayız çünkü topraklı bölge olduğu için tercih etmiyoruz çünkü topraklı bölgede yetişen meyan kökü hem acı olur hem de nemi yoktur. Bize gelen meyan kökü kumluk bölgeden gelir, kumluk bölgeden geldiği için biraz da pahalıdır, örneğin burada aktar pazarında 40 – 50 liraya meyan kökü satılıyor ama ben 50 – 60 liraya toptan alıyorum, meyan kökü kendiliğinden çıkar ve ekilmez, meyan kökü koparıldıkça çoğalır. Meyan şerbetini güğümün içinde muhafaza ediyoruz, güğüm bakırdan daha pahalıdır ve hiçbir şekilde paslanmaz, bakır paslanır ama güğüm paslanmaz o yüzden güğüm bakırdan daha pahalıdır, şerbeti içerisinde soğuk tutar. Meyan şerbeti böbreklere, mideye, idrara çok iyi gelir örneğin bakır kabı kalaya götürdüğünüzde bakır kap nasıl kalaylanıyorsa bu meyan şerbeti de içinizi kalaylar. Ben yıllardır bu mesleği yapıyorum hangi meyan kökünün iyi olup olmadığını hemen anlarım, örneğin aktar pazarında satılan meyan kökünü bana bedava verseler istemem, hatta bana zamanında Harran’dan topladıklarını ve bana bedava da vermek istediklerini söylediler ama ben istemedim. Bunun dışında meyan şerbetini pet bardakta değil cam bardakta içmek gerekli çünkü cam bardak her zaman yıkanıyor ama pet bardak iyi değil, vatandaş istediği için mecbur pet bardakta satıyorum.dedi.