Göktepe Eski Urfa İle Yeni Urfa'yı Karşılaştırdı

Şanlıurfa'da Kültür evi İşletmecisi Fethi Göktepe Eski Urfa İle Yeni Urfa'yı karşılaştırdı işte gerçekleştirdiğimiz röportajımız.

Şanlıurfa'da Kültür evi İşletmecisi Fethi Göktepe Eski Urfa İle Yeni Urfa'yı karşılaştırdı işte gerçekleştirdiğimiz röportajımız.

Fethi Göktepe Şanlıurfa 63 Haber'e yaptığı açıklamada 1952 Şanlıurfa doğumluyum. Emekliyim. Şanlıurfa’ya daha iyi hizmet verebilmek için bu kültür evini açtım. Burada hizmet veriyorum.  Eski Şanlıurfa ile yeni Şanlıurfa’yı karşılaştıracak olursak. Eski Şanlıurfa kültürü günden güne yok olmaktadır.  Bunun en büyük nedenlerinden biri de Kültür Müdürlüğümüzün, Belediyelerin, Kamu teşkilatlarımızın Şanlıurfa’ya gereken önem ve değerin verilmemesidir. Eskiden Şanlıurfa da bayanların kültür seviyeleri şimdikinden daha yüksekti. Bu konuda bayanlar beni yanlış anlamasın eskiden bayanlar haftada bir eşleriyle dağ eğlencelerine giderdi, gece gezmeleri olurdu kış aylarında, düğün kültürleri vardı eskiden Şanlıurfa’da, kirvelik, bayram kültürü ve leyli dolap kültürleri vardır

Eskiden Kız İstenildiğin De Kesim Listeleri Olurdu

Göktepe; Eskiden Şanlıurfa da görücü usulü  ile evlenilirdi. Eskiden bir kız istenileceği zaman o ailenin büyükleri kızı görmeye giderlerdi kızı beğendiklerin de ise kızı isterlerdi. Eskiden kızın oğlanı yada oğlanın kızı görme şansları yoktu. Bundan dolayı kız da oğlanda kaderlerine razı gelirlerdi. Fakat nişan sürecinde veya nikah kıyılma sürecin de birbirlerini görme şansını bulabiliyorlardı. Eskiden kız istenildiğin de kesim listeleri olurdu  bu listelerde kızın Ailesi ne isterse onlar alınırdı bu listelerde kıza alınacak olan altın miktarı ve yapılacak olan eşyalar yazılırdı. Eskiden yine başlık parsı, Dayı, Amca, Kardeş kanaatleri vardı.  Eskiden gelin istenilen tarafa erkek tarafı ramazan bayramın da  gelinlerini ziyaret edip şeker götürürler, kurban bayramın da ise  bir kurbanlık alınır boynuna altın bilezik takılır gelin hanıma çeyiz olarak gönderililerdi.

Şanlıurfa’mız bugün bu kültür yozlaşmıştır.

Göktepe; Şanlıurfa kültürü muazzam bir kültürdür. Eskiden sıra gecelerimiz olurdu. Erkekler kendi araların da bayanlar da kendi araların da yaparlardı. Düğünler, kına geceleri, çeyiz törenleri vs. gibi eğlenceler olurdu. Şanlıurfa’da bugüne göre eskiden eğitim seviyesi çok daha yüksekti. Eskiden yemekler bir kazanda pişirilirdi o zamanlar da elektrik, tüp yoktu. elektrik löküsler ve gaz lambaları yakılırdı. Sobalar yoktu eskiden insanlar kömür yakardı. Yine eskiden televizyonlar yoktu insanlar birbirlerine hikayeler anlatırlardı, kitaplar okurlardı. Kış gecelerin de çiğköfteler, tatlılar küncülü akıtlar yapılırdı. Yaz aylarına gelince insanlar damlar da tahtların üstün de yatarlardı. Yaptıkları yemekler artınca eskiden buzdolapları olmadığı için torbalara koyup su kuyularına sarkıtırlardı ki o yemek kokmasın bozulmasın bu kadar zengin bir kültüre sahip olan Şanlıurfa’mız bugün bu kültür yozlaşmıştır. İnsanlar gereken değeri ve kıymeti verememektedir bu da Şanlıurfa’nın dünya ve Türkiye çapında tanıtımına engel olmaktadır. Bundan dolayı bu işlerle ilgilenen Kültür Müdürlüğü, Belediyeler, Valilik herkim ilgileniyorsa buna bir çözüm bulmalı ve Şanlıurfa kültürüne sahip çıkmalılar. Bu konuda işi seven bilen ve ehli olmalarına vermeleri gerekiyor. Şanlıurfa miza sadece ciğer kebabı ve Balıklı göl ile tanıtmayalım Dünya tarihini değiştiren bir Göbekli tepe ye, Harran üniversitesi ve peygamberin bulunduğu makamlara sahibiz. Biz bu kadar tarihi zengin bir yere sahipken biz Şanlıurfa’mızı tanıtamıyoruz. Bugün göbekli tepeye gittiğiniz de bir oturma alanı yeşil bir bulmasınız ben bu konuda yetkilere çok yazılar yazdım fakat hiç kimse ilgilenmedi. Bizim Şanlıurfa miza iyi tanıtmamız gerekiyor bu tür sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor şuanda Şanlıurfa da ulaşım, yeşil alan vs. gibi konularda çok sıkıntılar vardır bunların giderilmesi gerekiyor.  Lütfen Şanlıurfa’mıza sahip çıkalım kıymetini bilelim. Dedi.

eski urfa yeni urfa fethi göktepe