GAP'ta Tarım arazileri azalıyor (Video)

Göncü; TEİAŞ; 75 dönüm araziden 25 dönümü kamulaştırdı. Bu kamulaştırılma sonrası kalan 50 dönümün ise çoraklaşmasına sebep olacak.

Göncü; TEİAŞ;  75 dönüm araziden  25 dönümü kamulaştırarak, bu kamulaştırılma sonrası ise kalan 50  dönümümün ise çoraklaşmasına sebep olacak. Kamulaştırılan bu arazinin 3 kilometre ilerisinde dağlık ve çorak kamu arazisi olmasına rağmen yanlış yer seçimi nedeni ile tarım arazilerinin yok  olmasına sebep olunuyor.

KAMULAŞTIRMA KARARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR.

Göncü, Arazi sahibi Mehmet Göncü Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklama da; ''Harran ilçesine bağlı Gürgelen köyünde 75 dönüm arazim var, bu arazim dünyanın en kıymetli toprağı, biz bu toprakla senede 2 ürün alıyoruz. Bu toprakla Türkiye’de kendi ağıyla sulanabilir başka tarla yoktur. Bu arazimin önünü devlet, TEİAŞ kanalıyla bu da Enerji Bakanlığına bağlı bir şirket önünü kamulaştırmak gayesiyle kapatıyor. Bu tarlamın çoraklaşmasına sebep olacaktır, gelecekte ben burayı ekemez duruma geleceğim fakat TEİAŞ bunu düşünmeden zoraki olarak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile biz burayı kamulaştırıyoruz, burada milletin menfaati vardır diye benim elimden alıyor. Amenna alsın ama benden 3 kilometre öte de dağlık arazi olmasına rağmen bu arazimi kamulaştırıyorlar ve bu arazimin üzerine yapacakları sahanın maliyeti, kurulan sahanın maliyetinin 10 katı olacak.

DAĞLIK ARAZİ YERİNE TARIM ARAZİSİNE KURULAN SAHANIN MALİYETİ 10 KAT ARTIRACAK.

Göncü, Çünkü bu topraklar da en az 6 metre kırmızı toprak mevcut bu kırmızı toprağın tahliye edilip üzerine beton yapılıp bu arazinin ölümüne sebep olacaklardır. Bu arazi geleceğimiz sayılan en verimli topraktır, biz bunun yanlışından dönülmesini istedik fakat buraya kamulaştırma kararı alan komisyon ile görüşmemize rağmen komisyon da bu işi anlamayan bir elektrik mühendisi karar vermiştir. Biz buna itiraz ediyoruz ama Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre acil kamulaştırmaya girdiği için kanunen onlara gidip dava açmaya hakkımız yok. Danıştaya müracaat etmişiz, Danıştay da davamız devam etmesine rağmen TEİAŞ’ın sondaj makinesi gelmiş sondaj yapıp tarlamı delik deşik etmektedir. Biz buna itiraz ediyoruz, biz vatandaş olarak biz bu tarlalar da, bu araziler de 15 sene mi vermiş bir insanım, 15 sene devlete hizmet etmiş bir adamım. Ben devlete sürekli saygılı davrandım ama bugün benim toprağımı alarak beni mağdur duruma düşürüyor, tahliyeler bütün önüm kapalı olduğu halde 50 dönümüm perişan olacak, devlet 25 bin metrekare kamulaştırıyor. 75 dönümün 50 bini kamulaştırılmayacak, 25 dönümü kamulaştırılacak, bu kamulaştırılacak alan 50 bin dönümümün de çoraklaşmasına sebep olacaktır. TEİAŞ Genel Müdürüne, TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısına, Gaziantep Bölge Müdürüne ulaşamadım, milletvekillerimize müracaat ettim ama bana yanaşmadılar, hiç fikir vermediler. Ben bunu kamuoyuna duyuruyorum, tüm halkımıza bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyorum.'' Dedi.

KAMU GÖREVLİLERİ VATANDAŞI KABUL ETMEYİP SORUNLARI İLE İLGİLENMİYOR.

Göncü, Tarım arazilerinin yok olmaması için Enerji Bakanlığı bünyesindeki TEİAŞ Genel Müdürlüğü ile görüşmek üzere Ankara’ya gittim. Genel Müdür Yardımcısı benimle görüşmeyi kabul etmedi.

Gaziantep TEİAŞ Bölge Müdürlüğüne birkaç defa gittim.  İşlerinin yoğunluğu bahane ederek bizleri dinlemedi.

Arazilerin Milli Servet olduğunu ekinlerin biçilmeden sondajın girmemesi gerektiğini Harran Kaymakamına anlatmak için Özel Kalemine gidip görüşme talebimi ilettim. Ancak, Harran Kaymakamı İbrahim Gültekin  ile benim görüşmemi sağlamadı.

VALİ ŞILDAK VE MİLLETVEKİLLERİ OLAY'A EL ATMALI

Göncü; GAP topraklarında tarım arazilerine ev, fabrika.işyerinden sonra TEİAŞ tarafından  Harran ilçesi Gürgelen köyünde  75 dönüm araziden  25 dönümü kamulaştırdı. Bu kamulaştırılma sonrası ise kalan 50  dönümümün ise çoraklaşmasına sebep olacak. Kamulaştırılan bu arazinin 3 kilometre ilerisinde dağlık ve çorak kamu arazisi olmasına rağmen yanlış yer seçimi nedeni ile tarım arazilerinin yok  olmasına sebep olunuyor. Şanlıurfa Valisi Hasan şıldak, Şanlıurfa Milletvekilleri GAP bölgesinden tarım arazilerinin betonlaşmasına engel olmalıdır. Benim arazimde bu betonlaşma önlenmezse bu örnek teşkil edecek ve Harran ovasında yaygınlaşacaktır.