Fırathan, Suruç'luyum biz çok şükür aşiretçilikten kurtulduk (video)

Fırathan; Urfa Merkez de yaşıyorum ama Suruç'ta aşiretçilik bitmeseydi ben yine kavga çıkınca kavgaya gidecektim. Burada hepimiz ekmek yiyoruz hemen kavga edelim ne gerek var?

 

Göbeklitepe’ye bakarsak 12 bin yıldır. Bunlar resmi açıklamadır ama şuan ki geldiğimiz nokta da Urfa en kötü sıralamaya giriyor ve bunuda kimse demesin parti vs. onunla alakalı değil ben 50 yıl öncesini söylüyorum. Geliştirmemişler, izin vermemişler, kimse okumasın, köy de okul yapıyorlar yıkıyorlar, ilçeler de okul yapıyorlar, yıkıyorlar böyle olmaz.

Ali Fırathan Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; Eğitim de Şanlıurfa’nın son sıralar da olmasının sebebi, geçmiş yıllar da bundan 50 yıl önce insanlara köyler de okul yapılmamasını, ağalık ve aşiretçilik olduğu için izin vermemişler. Bu yüzden insanlar okumaktan yana gelişmemişler, ve 50 yıl önce ki insanın çocuğu olduğunda o da çocuğunu okula göndermemiş çünkü ağa köyün kalkınmasına izin vermez, aşiret sahibi izin vermez bu yüzden Urfa geride kaldı. Bu da bizim için ayıp bir duygudur, ben açık söyleyeyim Harran üniversitesi, dünyanın ilk üniversitesi biz de ama Harran Türkiye geneline baktığımız zaman en sondan gelen ilçelerinden biri. Bu yanlıştır, Harran gibi bir medeniyet, bir kültür yeri Siverek olsun, Suruç olsun, Ceylanpınar olsun bunların hepsi eski medeniyetler, eski kültürler kiminin tarihi 5 bin yıl, kiminin tarihi 7 bin yıl, Urfa’nın tarihi Göbeklitepe’ye bakarsak 12 bin yıldır. Bunlar resmi açıklamadır ama şuan ki geldiğimiz nokta da Urfa en kötü sıralamaya giriyor ve bunuda kimse demesin parti vs. onunla alakalı değil ben 50 yıl öncesini söylüyorum. Geliştirmemişler, izin vermemişler, kimse okumasın, köy de okul yapıyorlar yıkıyorlar, ilçeler de okul yapıyorlar, yıkıyorlar böyle olmaz. İstemiyorlar ki insanların okumasını, bir insan okuduğunda gelişir, geliştiğin de etrafını da geliştirir. Gidip dışarıyı görür, yabancı insanları görür ve köyüne geldiğin de her şeyi yapar ama izin vermiyorlar maalesef. Aşiretçilik bitmediği sürece, ağalık, beylik bitmediği sürece Urfa 5 yıl sonra yine Türkiye’nin son sıralarındadır. Benim kanaatim budur, bu da bizi üzüyor gerçekten, keşke Urfa eğitim sıralamasında Türkiye’de ilk sıralar da olsa, bizim Tunceli’den neyimiz eksik. Bizim Eskişehir’den neyimiz eksik ama biz şuan Muş’la yarışıyoruz, Bayburt’la yarışıyoruz ama bu şehirlerin nüfusu bizim yüzde 20’miz bile değil, biz 3 milyonuz ama Bayburt 250 bin nüfus bile yoktur. Ama bunu bize 50 yıl öncesinde dayattılar, 60 yıl öncesinde dayattılar son 20 yıl da dayatmadılar. Şuan Kıbrıs’ta özel okuyanların yüzde 40’ı Urfalı çünkü buraya puanları yetmiyor ama bundan 30 yıl önce Urfa’da okuma oranı daha azdı ama 50 yıl önce okuma oranı daha fazlaydı. Ben Suruç’luyum biz çok şükür aşiretçilikten kurtulduk, o ağalık, beyliklerden biz 30 senedir kurtulduk çok şükür dilerim ki herkes kurtulsun ben şuan buradayım Urfa Merkez de yaşıyorum ama Suruç’ta aşiretçilik bitmeseydi ben yine kavga çıkınca kavgaya gidecektim. Burada hepimiz ekmek yiyoruz hemen kavga edelim ne gerek var? Ama geçen Bismil’de gördünüz, orada ölen insanlar eğer okumuş olsalardı 9 kişinin ölmesine izin vermezlerdi, yazıktır, günahtır.dedi.