Elçi Home olarak doğrudan tedarik firmasıyız (Video)

Şanlıurfa Gazetesi muhabiri Süleyman Güler Elçi plastiğin genel koordinatörü Ali Kemal Elçi ile röportaj yaptı.

SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Ali Kemal Elçi, Elçi plastiğin genel koordinatörlüğünü ben yapıyorum, ağabeyimle beraber ortak işletme sahibiyiz, Şanlıurfa ve çevre illere hizmet vermekteyiz.

BU SEKTÖRE NASIL BAŞLADINIZ?

2019 yılında daha önceden çalışmış olduğumuz bir sektör vardı, çamaşır sektörü o sektörden ayrıldıktan sonra Allah nasip etti burada şuan bulunduğumuz yeri kiraladık. Yaptığımız araştırmalar ve arge çalışmaları sonucu bu bölgede ki boşlukta olan plastik sektöründe hizmet vermek için karar aldık, o karar doğrultusunda da yaklaşık 4 ay kadar süren araştırmalarımızın sonucunda da ilk satın almalarımızı 2019 yılının 4. Ayında gerçekleştirdik.

ŞANLIURFA HALKININ İLGİ ODAĞI OLMAYI NASIL BAŞARDINIZ?

Aslında bu bizim şahsi başarımız değildir, biraz da müşterilerin talepleri doğrultusunda hareket ettik. Bizim yapmış olduğumuz araştırmalar da Şanlıurfa’da Konya’ya kadar olan bölümde yaklaşık 4 ay süren seyahat halinde fabrikaları gezerek, işletmeleri gezerek yapmış olduğumuz araştırma vardı. Bu bölge de bir boşluk vardı, o boşluğu doldurmak adına neler getirebiliriz, neler satabiliriz, müşteri kitlemiz de kimler var bunlarla ilgili araştırma neticesinde bölgenin iddialı olmasın ama en büyük çeşidine sahip en büyük firmalarından biriyiz. Tedarik zincirimizde de genel de direk olarak fabrikalarla çalışıyoruz, aracı firmalarla pek çalışmıyoruz. Bu işe başlarken kafamız da bir proje vardı bir otelin, bir restaurantın, bir kafenin, bir evin, bir kurumun, bir iş yerinin A’dan Z’ye gıda hariç tüm sarf malzemelerini satmak adına yola çıkmıştık. Şuan yolumuza devam ediyoruz, başarılı olduk diyemeyiz, tamamen çeşitleri tamamladık diyemeyiz ama elimizden geldiği kadar müşterilerin talepleri doğrultusunda çeşit kartelasına sahibiz şuanda. Burada en iyi şekilde, en hızlı şekilde ve doğru fiyatlama şeklinde de sürdürmekteyiz, şuan için çeşitliliğimiz bu yönde.

MÜŞTERİLERİNİZ ELÇİ HOMEDEN MEMNUN KALIYORLAR MI?

Memnuniyet tabi müşterilerin taktirin de onu bizim belirleme şansımız yok ama ana politikamız müşteri memnuniyetini ön plan da tutmak. Yapmış olduğumuz sektör gereği kırılganlığı yüksek ürün satıyoruz dolayısıyla müşterilerimizi en az zarara uğratacak şekilde hem kendimizi hem müşterilerimizi korumak adına hizmet vermekteyiz. Genel de satmış olduğumuz ürünler de biz orta ve üst grup satıyoruz, çok düşük mal satmıyoruz, geri dönüşümlü ürün satmadığımızdan dolayı şimdiye kadar şikayetimiz illa vardır ama genel olarak başarılıyız.

ELÇİ HOME HANGİ ÜRÜNLERLE HİZMET VERİYOR?

İlk işe başladığımız dönem de sadece plastik grubu üzerine çalışacağımıza dair bir kanaat oluşmuştu biz de fakat daha sonrasında bahçe mobilyası ve şuan da elimizde bayiliklerimiz de var. İstanbul’da bu işin duayeni firmalarla direkt olarak çalışıyoruz aslında fiyat politikamız fabrikadan halka şeklinde ama biz bunu çok deklare etmiyoruz. Çünkü bizimle beraber yürüyen iş ortaklarımız var, ürün tedarik noktasında onların tedarik ihtiyaçlarını giderdiğimiz firmalarımız var. Şanlıurfa’dan Gaziantep, Diyarbakır, Elazığ, Adana, Mersin, Iğdır, Erzincan ve İstanbul’a kadar ulaşan ürün tedarik zincirimiz var. Biz aynı zamanda doğrudan temin, doğrudan tedarik firmasıyız daha çok kurumlarla çalışıyoruz, Şanlıurfa’da ki ve çevre illerde ki bütün kurumlarla bir sistemimiz var.

ELÇİ HOMENİN HEDEFLERİ NELERDİR?
Biz başlangıçta hayal edemediğimiz bir noktadayız, gönül arzu eder ki Şanlıurfa’da tüm halkımıza hizmet edebilmek fakat şuan bulunmuş olduğumuz metre kare Şanlıurfa şartlarında büyük bir metre kare. Bu yüzden tamamen büyümeyi burada kendi içimiz de Allah nasip ederse ileri ki zamanlar da farklı noktalarda da olmak isteriz.

ELÇİ HOME HANGİ ŞEHİRLERE SATIŞ YAPIYOR?

Çok enterasandır, biz İstanbul’dan mal alıp İstanbul’a satıyoruz onun dışında Gaziantep, Elazığ, Malatya, Maraş, Adıyaman, Hatay, Mersin, Diyarbakır, Mardin, Van, Bitlis, Iğdır, Ağrı, Cizre, Sinopi, Şırnak ve çevrede ki tüm ilçeler de şuanda gerek kurumlar da gerekse ticarethaneler de ticaretimiz söz konusu.

HALKIMIZ ELÇİ HOMEYİ NEDEN TERCİH ETMELİ?

Biz doğru zaman da doğru ürünü doğru şekilde sergileyip doğru fiyatlama ile hizmet vermekteyiz. Şuan da direk olarak fabrikalarla çalıştığımız için ve bunu söylemek ne kadar doğru bilmiyorum biz yüksek stokla çalışıyoruz. Örneğin bahçe mobilyası ile ilgili her hangi bir talep olduğu zaman fabrika ile aynı fiyata satabiliyoruz. Stok maliyetlerini kontrol ederek yapmış olduğumuz bir şey bu şuan da yaklaşık 45 firma ile çalışıyoruz bunların 5’i ile direk bayi formatında çalışıyoruz, diğerleri ile tır bazlı çalışıyoruz. Dolayısıyla insanları buradan İstanbul’a veya farklı illere göndermektense burada onlara fabrikadan halka fiyat politikası ile işlerimizi devam ettirmekteyiz. Ürün çeşitliliği ve ürün kalitesi yüksek ürünleri doğru fiyatla Şanlıurfalı hemşerilerimize sunmaya devam edeceğiz.

ÜRÜNLERİ NEREDEN TEMİN EDİYORSUNUZ?

Biz daha çok ana firmalarla çalışıyoruz, ana firmalarımız genelde Gaziantep, Konya, Kayseri ve İstanbul yoğunlukta. Arada bir aldığımız yerler de var İzmir, Ege bölgesinde, Marmara bölgesinde farklı yerlerle çalıştığımız ürünler de var ama çoğunluk olarak çalıştığımız firmalarımız İstanbul’da.

ÜRÜNLERİNİZİN ÜRETİMİ ŞANLIURFA’DA OLSAYDI SİZE NASIL KATKI SAĞLARDI?

Ticaret odasının ve organize sanayi bölgesinde ki odaların ve STK’ların bu nokta da gerçekten taşın altına ellerini koymaları gereken bir konu bu. Tabi burada bir hemşerimiz bizim satmış olduğumuz bir ürünü aradığımız kalite de yapıyorsa ki bir defa nakliye maliyetleri çok yüksek bu yüzden tabi buradan olmasını tercih ederiz. Fakat maalesef Şanlıurfa’mız da şuan 3 organize bölgesi de yapım aşamasında olmasına rağmen bizim sektörümüzle alakalı maalesef ciddi yatırımcılar şuan göz önünde değil veya öyle yatırımcı yok. Hemen burada Gaziantep 7. Organize sanayi bölgesini kurmuş tüm dünyaya ihracat yapan bir konumda hareket ediyor. Ben isterim ki ağabeyler gerçek mana da  Şanlıurfa’ya yatırım yapsa biz değil bizim gibi yüzlerce, binlerce firma sadece Urfa için konuşmuyorum Ortadoğu ülkeleri içinde, Afrika ülkeleri içinde, Türkiye içinde kesinlikle buradan çok ciddi ticaretleri olabileceği bir bölge burası. Lojistik anlamında çok ciddi avantajları olabilecek bir bölge burası, sayıları arttıkça ham madde temininde de sıkıntı yaşanmıycak bir bölge dolayısıyla ben ticaret odasınında, diğer STK’ların da, Valiliğin de, gerekiyorsa belediyelerinde şehrin mülki amirlerinin de bu konuda gelen yatırımcıyı ürkütmeden burada yatırım yapmanlarını sağlamalarını gerçekten arzularım.

SON OLARAK NELER EKLEMEK İSTERSİNİZ?

Biz 2 ortak ben ve ağabeyim beraber çalışıyoruz burada, şehre bir katma değer sağladığımızı düşünüyoruz, Rabbim inşallah katma değer sağlayan firmaların sayısını arttırır. Biz doğru fiyat, doğru zaman, doğru ürünle halkımıza hizmet veren bir firmayız. Fakat ben arzularım ki Urfa’da gerçekten Urfa’ya katma değer sağlayacak, taş üstüne taş koyabilecek işletmelerin sayısı inşaallah bu şekilde fazlalaşır.

BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Ben teşekkür ederim.