CNC makineleri çıktı ve millet ona yöneldi

Şanlıurfa Gazetesi muhabiri C.Cahit Coşkun ahşaptan yapılan ürünler ve CNC makineleri ile ilgili Halil Aleş ile röportaj yaptı.

Aleş;Bu meslek baba mesleğimdir 30 yıl oluyor burada tornacılık, beşik, ekmek tahtası ve ufak tefek marangoz ürünleri yapıp satıyoruz, dükkânımız küçük olduğu için örneğin çarşıda arabaların burayı girmesi de zor olduğu için artık burada ufak tefek ürünler yapıyorum.

Ağaç ürünlerini sanayiden alıp kamyonetle getirtiyoruz, ağaç ürünlerinde son 2 – 3 yıldır sıkıntı var, sıkıntıdan kastım biraz pahalılık var,

Son zamanlarda CNC makineleri çıktı ve millet ona yöneldi, çoğu usta ve meslek okullarında bu mesleği öğreten öğretmenler CNC makinelerini kullanmaya başladılar, ben kullanamıyorum bunun yanı sıra dükkânım küçük olduğu için CNC buraya girmiyor.

Çırak veya eleman bulabiliyoruz ama çocuk burada geleceğini yürütemeyeceği için gelse bile biz çırak veya eleman almayı düşünmüyoruz

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

 Halil Aleş, 

BU MESLEĞİ KAÇ YILDIR YAPIYORSUNUZ?

Bu meslek baba mesleğimdir 30 yıl oluyor burada tornacılık, beşik, ekmek tahtası ve ufak tefek marangoz ürünleri yapıp satıyoruz, dükkânımız küçük olduğu için örneğin çarşıda arabaların burayı girmesi de zor olduğu için artık burada ufak tefek ürünler yapıyorum. Kıyma tahtası, Ekmek tahtası, fırın merdane çeşitleri, fırın küreği gibi ürünler yapıyoruz, Nacar pazarına girdiğinizde örneğin fırın merdanesi veya küreği gibi, oklava gibi birçok ufak tefek eşyaları bulabilirsiniz, bizde ve komşularımda her türlü çeşitler vardır.

AĞAÇLARI BURAYA NASIL GETİRTİYORSUNUZ?

Ağaç ürünlerini sanayiden alıp kamyonetle getirtiyoruz, ağaç ürünlerinde son 2 – 3 yıldır sıkıntı var, sıkıntıdan kastım biraz pahalılık var, depremden ve selden dolayı mazot, kereste dükkân malzemeleri 2 katına çıktı ve keresteleri akşam vakti burası sakinleşince ufak kamyonetlerle getirtiyoruz.

ÜRÜNLERİNİZE İLGİ NASIL?

Eskiden beşik olsun veya diğer ürünler olsun sorarlardı insanlar satılıyor mu diye biz de satılıyor diyorduk. Durum hala aynı satılmazsa bunca ürün boş yere yapılmaz, örneğin nüfus çok olduğu için normal üretim oluyor ve satılıyor ama kâr oranına bakarsak normal bir kârı var, sattığımız ürünler de fazla para kazanmıyoruz.

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ MESLEĞİNİZİ NASIL ETKİLEDİ?

Son zamanlarda CNC makineleri çıktı ve millet ona yöneldi, çoğu usta ve meslek okullarında bu mesleği öğreten öğretmenler CNC makinelerini kullanmaya başladılar, ben kullanamıyorum bunun yanı sıra dükkânım küçük olduğu için CNC buraya girmiyor. İnsanlar çoğunlukla CNC makinesine tercih ederlerse ancak yukarı sanayi veya burada varsa aşağı sanayiye giderler, burada 30 – 40 yıllık makinelerimiz var, o makine bu dükkâna girse biz burada çalışamayız.

ÇIRAK VEYA ELEMAN BULABİLİYORMUSUNUZ?

Çırak veya eleman bulabiliyoruz ama çocuk burada geleceğini yürütemeyeceği için gelse bile biz çırak veya eleman almayı düşünmüyoruz, burada çocuğa haftada 150 – 200 lira versek, o çocuk burada fazla kendini geliştiremeyeceğini bildiğimiz için örneğin Kaporta, araba ve daha teknolojik mesleklere yönlendiriyoruz. Bu meslek ileride yetiştirdiğimiz çocuğun hem kendinin günlük hayat ihtiyacını hem de ailesinin ihtiyacını karşılamaz, biz de bunu düşündüğümüz için eleman gelse bile biz almayı düşünmüyoruz, o çocuğa da yazık, onun da bir geleceği var.

MESLEĞİNİZİ İLERLEYEN YILLARDA NEREDE NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

 Biz ilerleyen yıllar da burada dükkân açmayacağımız için bir şey diyemiyorum, yukarı sanayide yer verilirse orada çalışmaya başlarsak geleceğini görebilirsiniz ama bu böyle devam ederse imkânsız, burada da bu saydığım ürünlerin dışında başka bir ürün yapılamaz. Şimdi bu işten başlayıp işi mobilyaya çevirirsen açılırsan yürürsün, açılamazsan da marangoz olduğun için mesleğin ölmez ama bu çarşıda ki esnafların işleri bu kadardır beşik, kıyma tahtası ve ufak tefek eşyalar üretilir.

BURADA NE TÜR ALETLER VE MAKİNELER KULLANIYORSUNUZ?

Planya aleti, torna makinesi, ufak tefek el aletleri ve ufak tefek şeritler olabilir onlar var, örneğin bir burada bir CNC makinesi veya doğrama makinesi yok, yatar gönyelememiz olmadığı için büyük malzeme koyamıyoruz, o makineyi de dükkâna getirsek burada yerimizden kıpırdayamayız.

ÜRÜNLERİNİZDE GARANTİ VAR MI?

Garanti şu şekilde örneğin biz de parasına göredir, verdiğimiz ürün çam ağacından yapılmışsa bu sağlamdır bir sorun olmaz ve fiyatı bu kadardır diyoruz. Örneğin adamın biri bir beşiği  alıyor, bizde de bir kabak ağacından yapılmış beşik daha ucuz bu beşik bir çocuğu ya büyütür ya da büyütmez diye açıkça söylüyoruz ama sağlam bir beşik 2 – 3 çocuğu rahat büyütür. 3 – 4 katı fiyatına daha kaliteli bir ürün alsa daha iyidir, biz de garanti yoktur ama biz müşteriyi alacağı ürüne göre bilgilendiriyoruz, o adam da bütçesine bakıyor.

MESLEĞİNİZDE SORUN YAŞIYORMUSUNUZ?

Herhangi bir sıkıntımız yok ancak akşam kalabalıkta ve dar alanda keresteyi dükkâna koyarken biraz sorunlar yaşıyoruz odur, onun dışında başka bir sorunumuz yok çok şükür, sonuçta baba mesleğimizdir, bilerek biz seçtik ve tozu toprağı belli.

BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Ben teşekkür ederim.