Çiftçi hububat fiyatlarına tepkili

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklamış olduğu hububat fiyatlarına tepti gösterdi. Şanlıurfa Ziraat Odasında İlçe ziraat odalarını katılımı ile basın açıklaması yapıldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan hububat fiyatlarına tepki gösteren Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanları, Hububat üreticilerinin beklentilerinin karşılanmadığını ve çiftçileri zor dorumda kaldığını vurgulayarak fiyatların revize edilmesini istediler. 
Şanlıurfa ziraat odası öncülüğündeki açıklamaya Hilvan, Siverek, Ceylanpınar, Akçakale, Viranşehir, Harran, Bozova, Birecik, Suruç ve Halfeti ziraat odası başkanı katıldı.
Açıklamada, ekmeklik buğday da 9,25 TL makarnanın buğdaydan 10 TL Arpa ise 7 TL olarak açıklanmış ancak geçtiğimiz yıllara göre kıyaslandığında makarnalık ve ekmeklik buğday da %11 civarında, Arpa’ da ise %3 farklı gelmiş bu TÜİK verilerine göre enflasyonu düşünüldüğünde komik bir artış olduğu belirtildi. 
Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, Açıklanan fiyatları ekmeklik buğday da 9,25 TL makarnalık buğday 10 TL arda ise 7 TL olarak açıklanmış ancak geçtiğimiz yıllara göre kıyaslandığı zaman makarnalık buğday da ve ekmeklik buğday da %11 civarında bir fark gelmiş arpa da ise %3 bu TÜİK verilerine göre enflasyonu düşündüğümüz gerçekten komik bir rakam artışlara göre ancak bunu bu şekilde düşündüğümüz zaman çiftçilerimizin maliyeti ise %67 dolayında bir artış göstermiştir maliyetimiz %30 %40 maliyet özellikle örnek vermek gerekirse mazot %100'ün üzerinde bir artış göstermiştir ortalamasını aldığımız %60'a rağmen artı Türkiye verilerine göre %75’lik enflasyona rağmen %11’lik buğday artışı Emin olun ki çok gülünç ve komik durumda kalmıştır. Her yıl çiftçilerimiz ekmek zorunda onurunu kurtarmak için zarar da etse ekmek zorunda fakat bu şartlar altında bırakın dünya Çiftçiler ile rekabet etmeyi biz bu fiyatlarla ikinci bir ekim sezonuna gitmeyi dahi riskli buluyoruz, bu şekilde devam ederse eğer bu fiyata piyasada bu şekilde devam ederse emin olun ki çiftçilerimiz kan ağlayacaktır ve fiyatların açıklamasıyla birlikte maalesef ki piyasada buğday alımları 8,30'a kadar düşmüştür. 8.30'a düşen bir buğdayı çiftçilerimiz satmak zorunda kalacaklardır bununla beraber çiftçilerimiz buğdaylarını TMO'ya vermek zorunda bırakıldıkları zaman piyasada fiyatı düşük olursa mecburen bunu yapmak zorundalar bunu yaparken bile çiftçilerimiz 45 günlük bir vade alınmaktadır, bu 45 gün vade bile çiftçimiz için çok sıkıntılı bir vade, çiftçilerimiz borçlu çiftçilerimiz perişan çiftçilerimiz çok zor durumda zor durumda olan çiftçilerimiz borçlarına ödemek zorunda genelde bizim bölgenin borç ödeme tarihi yedinci ayın 15’i geldiği zaman çiftleriz parasını alamadıkları zaman burada çiftçi ile alacaklı arasında husumete çıkacaktır bu da sosyal patlamalara gebe demektir. 
Biz Bakan yardımcısına söyledik oda başkanı arkadaşlarımızla yaptığımız hesaplar vardı, hani onu tutturmasak bile çiftçi giderlerinde %67’lik bir ortalama gideri var en azından bu fiyat üzerinden yani bu artış üzerinden bir fiyat bekliyorduk. Hadi olmadı ama en azından yüzde 50’lik bir artış bekliyorduk. Desteklemedeki artış evet beklentimize yakın bir şey ama ana fiyatta fiyatlar çok düşük dolayısıyla bizi yıkan bu oldu. Biz 12-14 arası bekliyorduk ekmeklik ve şey arasında 12- 14 arası bekliyorduk desteklemeyi de 2 TL olarak bekliyorduk. Destekleme 1.75 evet zaten birbirimize yaklaşmış gibiyiz bu fiyatları açıklarken aramızdaki fark 1 lira olmuş olsaydı dahi yine de memnuniyetle karşılanabilirdi.
Genel başkanımızın Şemsi bayraktar Sayın cumhurbaşkanımız bir mektup göndererek durumun vahametini ve olayı boyutunu çiftçinin durumunu anlatmış bu mektuba istinaden sayın cumhurbaşkanımızdan az da olsa bir revize bekliyoruz