Bülbül ,diş hassasiyeti genellikle dişin dentin kısmında meydana geliyor
Bahadır Bülbül, Diş hassasiyetlerinin arasında yanlış fırça kullanımı veya yanlış fırçalama teknikleri, yanlış diş macunu kullanımı örneğin aşındırıcı içerik içeren özellikle piyasa da beyazlatıcı dediğimiz diş macunları maalesef diş hassasiyetlerine neden oluyor.
Diş Doktoru Bahadır Bülbül www.sanliurfagazetesi.com'a yaptığı açıklamada ; 2004 yılında Marmara Üniversitesi diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra yaklaşık 20 yıldır Şanlıurfa’da hizmet vermekteyim, halen özel Gap Dental diş hastanesinde çalışmaktayım. Bugün sizlere diş hassasiyetinden bahsedeceğim, diş hassasiyeti oldukça görülen bir problemdir, özellikle 20 ila 50 yaşlar arasında görülen ciddi bir problemdir. Birçoğumuz bundan karşı karşıya kalıyoruz, diş hassasiyeti genellikle dişin dentin kısmında meydana geliyor, üzerinde ki minenin aşınmasıyla dentin kısmında görülen hassasiyetlere biz diş hassasiyetleri diyoruz. Diş hassasiyetlerinin arasında yanlış fırça kullanımı veya yanlış fırçalama teknikleri, yanlış diş macunu kullanımı örneğin aşındırıcı içerik içeren özellikle piyasa da beyazlatıcı dediğimiz diş macunları maalesef diş hassasiyetlerine neden oluyor. Dişleri sert fırçalamak, aşırı tatlı ve asitli yiyecekler tüketmek, aşırı soğuk ve sıcak besinler tüketmek ve son olarak diş sıkma ve gıcırdatma dediğimiz hareketler diş hassasiyetlerine neden oluyor.
Diş hassasiyetini nasıl gideriyoruz?
Öncelikle diş hassasiyetinin nedenini tespit etmemiz gerekiyor, bu hassasiyetin nedeni aşınmalar mı yoksa yanlış fırçalama tekniği, yanlış ürünler kullanımı mı? Bunları tespit ettikten sonra eğer bir dolgu ihtiyacı varsa dolgular yaparak bu hassasiyetleri gidermeye çalışıyoruz. Daha derin çürükler de ya da daha derin kırıklar da kanal tedavileriyle dişlerin sinirlerini alarak o hassasiyeti gidermeye çalışıyoruz. Yine kırık ya da aşınma fazlaysa bu dişleri kaplayabiliyoruz, bir diğer neden de diş eti çekinmesi oluyor, diş eti çekinmesine de çaremiz, diş eti tedavileri. Öncelikle diş taşları varsa bunları temizleyip, tedavimizi yapıp diş eti sağlığına kavuştuktan sonra diğer tedavilerimizi yapıyoruz. Eğer diş sıkma, diş gıcırdatma gibi problemler varsa da önce aşınan bölgelere yine dolgularla ya da kaplamalarla çare bulup son olarak da bundan sonra ki diş sıkmalara karşı bu hassasiyetleri giderebilmemiz için gece plakları yapabiliyoruz. Bunlar için özel plaklar var ya da bu sıkmaları engellemek için kasları rahatlatıcı tedaviler var botoks gibi bu şekilde yaptığımız tedavilerle diş hassasiyetlerini gidermeye çalışıyoruz. Özellikle yaz aylarında soğuk tüketimi çok fazla olduğu zaman aslında bu hassasiyetlere daha çok rastlıyoruz, bu tarz şikâyetini varsa mutlaka hekiminize görünmenizi tavsiye ederim, hepinize sağlıklı günler dilerim.dedi.