Depremden ve artçılardan uyarsın diye ''Deprem sensoru'' yaptı

Cengiz Karadaş deprem sensörü yapımını ve aşamasını Şanlıurfa Gazetesi Muhabiri C.Cahit Coşkun'a anlattı.

Karadaş, İnsanlara söylemek istediğim dini açıdan bakarsak bu büyük bir uyarıdır, lütfen herkes kendine gelsin, kimse dininden ve imanından uzaklaşmasın, Allah’ın yasakladığı şeyleri yapmasınlar.

Ben internette bayağı bir araştırma yaptım, daha doğrusu bir vatandaş kapı zili ile alakalı video çekmişti, Allah korusun bir zelzele anında ötüyordu fakat ben deprem olunca elektriklerin de gittiğini fark ettim ve elektrik gidince bu sistemin işe yaramayacağını anladım. Ben de dedim ki en azından ya şarjlı ya da akülü bir şey yapayım ve sonradan aklıma bisiklet kornası geldi, çocuklarımın normalde 8 adet farklı ses çıkaran bisiklet kornaları vardı, kornayı aldım ve kablolarını kestim, uçlarını farklı yerlerden geçirdim ve kapatmalı açmalı yaptım

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

Adım Cengiz Karadaş, evli ve 2 çocuk sahibiyim bir kızım, bir oğlum var. 38 yaşındayım ve markette çalışıyorum.

DEPREM İLE İLGİLİ NELER SÖYLEYECEKSİNİZ? 

Deprem anında insan ne yapacağını şaşırıyor zaten saat 04.17’de deprem olduğunda ben uyumamıştım, elhamdülillah çok şükür ki deprem anında hemen çocukları alır almaz aşağıya koştuk, o sırada elektrikler gitti ve Allahtan asansörü kullanmadık. Aşağı indiğimizde dış kapı kapalıydı ve bir komşu geldi kapının arasına taşı koyduk, ben hemen yukarıya koştum arabanın ve evin anahtarını aldım ailemle aşağıda bekledik. Artık deprem bitti sanıp saat 09 – 09.30 gibi tekrardan eve geldik, evi biraz toparladıktan sonra ben uzandığım yerde uyuyakalmışım, saat 13.00 sularında herkes uyumuş ve sadece kızım uyumamıştı, en azından ailem uyumuş herhangi bir şey olursa ben uyanık kalayım uyandırırım demiş. O saatte tekrar deprem olduğunda kızım ağlayarak baba deyip bizi uyandırdı ve acilen uyanıp tekrar büyük bir depreme yakalandık, sonra arkadaşım Bilal Bulut beni aradı ve bulunduğunuz bölge sıkıntılı benim yanıma Göktepe köyüne gelin dedi. Onlara çok teşekkür ediyorum bizi orada 1 hafta misafir ettiler, sonradan herkes gibi gelmek zorunda kaldık, her ne olursa olsun sonuçta evimizdir.

DEPREM SENSÖRÜNÜ NE ZAMAN YAPTINIZ?

Ben internette bayağı bir araştırma yaptım, daha doğrusu bir vatandaş kapı zili ile alakalı video çekmişti, Allah korusun bir zelzele anında ötüyordu fakat ben deprem olunca elektriklerin de gittiğini fark ettim ve elektrik gidince bu sistemin işe yaramayacağını anladım. Ben de dedim ki en azından ya şarjlı ya da akülü bir şey yapayım ve sonradan aklıma bisiklet kornası geldi, çocuklarımın normalde 8 adet farklı ses çıkaran bisiklet kornaları vardı, kornayı aldım ve kablolarını kestim, uçlarını farklı yerlerden geçirdim ve kapatmalı açmalı yaptım. Ayrıca portatif bir şekilde yaptım ki dedim en azından misafir odasına veya oturma odasına koyabilelim, normalde izlediğim videoda ki gibi yapsaydım sadece bir yerde sabit kalacaktı ve elektrikli olduğundan elektrik gidince hiçbir işe yaramayacaktı. En azından pilli yaptım ki Allah korusun herhangi bir sallantı da bizi uyarsın, Allah korusun tekrar kimseye yaşatmasın. Uyarması da şöyle tabi deprem gece 02.00 ile 04.00 arasında oluyor ve insanlar o saatlerde uyuyorlar. Bende dedim ki en azından deprem anında çalsın ki ya hayat üçgeni kuralım ya da eğer ki vaktimiz varsa tekrardan aşağıya kaçalım.

DEPREM SENSÖRÜNÜ YAPARKEN NASIL İLHAM ALDINIZ?

Dediğim gibi internette gördüm, adam kapı zilinden yapmıştı bazıları da farklı yapmıştı ve ben de bisiklet kornası daha önceden aklımda olduğundan dolayı kalkıp bu şekilde yaptım. Bisiklet kornasının pilli olması deprem anında elektrik giderse tekrar çalabilir dedim ve kornalı yaptım.

YAPIM AŞAMASINI ANLATIRMISINIZ?

Normal bir kartondan yaptım ve karton benim arabamın kriko kartonuydu en uygunu buydu, bisiklet kornasını alıp ilk başta birkaç defa denedim, sonra daha önceden aldığım evde ki malzemelerim vardı, bakır kablom vardı, iletkenleri daha iyi etki etsin diye bunları kullandım. Sesi iyi iletsin diye kartona pencere gibi bir şey yaptım ve kornayı yaptığım pencereye sabit tutsun diye vida ile sabitledim. Korna da farklı ses çeşitleri de var, kartona 2 adet altı bandajlı plastikten tutamak yapıştırdım, üst kısmına da çocuğumun oyuncağı vardı ve en azından çöpe gitmesin diye oyuncağın açma kapama düğmesini sabitledim. Dediğim gibi bu deprem sensörünü en azından alıp yatak odasına, misafir odasına veya salona koyabilirsiniz.  

ÇEVRENİZDEN NASIL TEPKİLER ALDINIZ?

Bu deprem korkusu insanı biraz mucit yapıyor, hatta insan kendini geliştirebilirse makine mühendisi bile olabilir, tabi bizim gözümüz öyle şeylerde yok sadece bizim amacımız tabiri caizse tedbir kuldan takdir Allahtan, Allah ne yazmışsa o dur. Çevremdeki insanlar beni bayağı bir başarılı buldular ve hatta aynısından bize de yap dediler ama benim bu işi ticarete dökmeye niyetim yok, insanların zaafından yararlanarak para kazanmak gibi bir niyetim de yok çünkü yukarıda Allah var. Eğer ki kendileri de yapmak isterlerse sadece bisiklet kornası veya pilli alarm gibi bir şey olursa 2 kablonun ucunu bakır tellere bağlayıp aynı şekilde sistematik bir şey yapabilirler.

HERHANGİ BİR ARTÇI SARSINTI DA ALARM VERİYOR MU?

Tabi ki şuan yapmış olduğum sensörün üzerinde ki halkayı hassasiyetine göre ayarlıyorum ve çok ufak bir sarsıntı olduğunda alarm verip bizi uyarıyor. Yanılmıyorsam  gece saat 03.30 civarında Kahramanmaraş’ta 4,5 büyüklüğünde bir deprem olmuştu ve sabaha karşı saat 05.00 Malatya Pütürge’de olmuştu ve sensör bizi uyandırdı.

SON OLARAK BURADAN İNSANLARA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

İnsanlara söylemek istediğim dini açıdan bakarsak bu büyük bir uyarıdır, lütfen herkes kendine gelsin, kimse dininden ve imanından uzaklaşmasın, Allah’ın yasakladığı şeyleri yapmasınlar. Ağzıma sığmıyor ama zina ve kumar gibi şeyleri yapmayıp uzak dursunlar, dünya fani ölüm ani ahret bakidir, beni yobaz olarak görmeyin ancak bu bir gerçektir ve sonuçta herkesin gideceği yer aynıdır, en azından bu uyarımı dikkate almalarını söyleyebilirim.

BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Ben teşekkür ederim.