Araç kullanıyorsak trafik sigortasını yaptırmamız gerekiyor

Polat; Ne yazık ki vatandaşlarımız sigorta konusunu hiç bilmiyorlar, sigortasız arabaya binemeyeceklerini, sigortasız bir yere gidemeyeceklerini ve hayatlarını tehlikeye attıklarını gerçekten bilmiyorlar.

Polat;u yüzden bireysel de olsa, araç sigortası da olsa veya genel bir sigorta da olsa sigorta ile hayat güvencesinin olması gerekiyor.

Müslüm Polat  Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada, Sürücüyüm.Araç sigortamı yaptırdım, zamanında yaptırıyorum ben bununla ilgili bir sıkıntımız yok, sigortasız araçlara binemeyiz zaten. Ne yazık ki vatandaşlarımız sigorta konusunu hiç bilmiyorlar, sigortasız arabaya binemeyeceklerini, sigortasız bir yere gidemeyeceklerini ve hayatlarını tehlikeye attıklarını gerçekten bilmiyorlar. Bu yüzden bireysel de olsa, araç sigortası da olsa veya genel bir sigorta da olsa sigorta ile hayat güvencesinin olması gerekiyor. Trafik sigortası, en basitiyle sen hayatını güvenceye alıyorsun biz hayatımız için yaşıyoruz, biz hayatımızı güvence altına almayacaksak yaşamayalım. Bir araca biniyorsak sigortayı yaptıracağız, sonuçta araca biniyorsak kaza da olabiliyor, her şey olabilir bu yüzden aracın sigortasının kesinlikle olması gerekiyor, yasaları bir kenara bırakalım kendimiz için yapmamız gerekiyor.dedi.

Zorunlu Trafik Sigortası, adından anlaşılabileceği gibi araç sahiplerinin yasal olarak yaptırmakla mükellef olduğu sigorta türüdür. Araç ile bir kazaya karışılması durumunda karşı tarafın masraflarını karşılamak için sürücüye yardımcı olan trafik sigortasını yaptırmamanın ise para cezası gibi sonuçları bulunmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz. Burada tabii ki bazı istisnalardan söz edilebilmektedir. Sadece pist gibi alanlarda kullanılacak araçlar için farklı sertifikalara ihtiyaç duyulur.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir. Aracını hem muayene ettirmeyen hem de sigorta yaptırmayan sürücüler ise muayenesiz ve sigortasız araç kullanmaktan ceza alır. Son olarak trafik sigortası olmadığı için muayenenin aksatılması durumunda muayene gecikme ücreti ödenmesi de gerekir. Ancak sanılanın aksine Zorunlu Trafik Sigortası olmadan araç satışı yapılabilir.

Zorunlu Trafik Sigortası İptali Nasıl Olur?

Trafik sigortası, kullanıcı ya da sigorta şirketi tarafından iptal edilebilir. Sigorta şirketi, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sürücülerin poliçelerini iptal edebilir. Örneğin sürücüden istenen bilgiler hatalı olarak verilirse sigorta iptali olabilir.

Aracın satılması ya da değiştirilmesi durumunda da sigorta poliçesi iptal edilebilir. Trafik sigortasını satıştan sonra iptal etmek için değiştirilmiş ruhsat ve satış belgesi gibi belgeler ile sigorta acentesine gidilmesi gerekmektedir. İptal işleminden sonra alıcı adına kısa süreliğine geçerli olan geçici sigorta düzenlenir.

Zorunlu Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır?

Zorunlu Trafik Sigortası, araç satışı gibi nedenlerle iptal edildiği zaman iade alınabilir. Zorunlu Trafik Sigortası prim iadesi sırasında, sigortanın ne zaman yapıldığına ve bitimine ne kadar kaldığına bakılır. Trafik sigortası poliçesinin kalan süresine göre tutar belirlenir ve sigorta iadesi, işlemin yapıldığı acente tarafından ödenir.

özel haber