Algan, Araç bakımları araçtan araca değişir

Şanlıurfa Gazetesi muhabiri Abdulkadir Çelikcan oto tamiri ile ilgili tamirci esnafından Mehmet Algan ile röportaj yaptı.

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

Adım Mehmet ALGAN, Şanlıurfa merkez aşağı sanayide esnafım, kendi işyerimde oto tamirciliği yapıyorum.

ARACIMIZI BAKIMA GÖTÜRÜRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Öncelikle müşterinin ustaya güveni olması lazım, araca takılan ve yapılan işçiliğe çok dikkat edilmeli, çoluk çocuğun eline aracı vermemek lazım, çoğu insan araçlarını başka yerlerden yaptırdığı ve orada aracın bakımını tam yapmadıkları için buraya geliyorlar, durumun böyle olmaması lazım çünkü insanlarımız buna ücret ödüyorlar. Araç bakımında güven ve sağlamlık çok önemlidir, aracı bakıma götürdüğünüzde usta parçayı gevşek bırakırsa sürüş esnasında trafik kazasına neden olabilir, bu konuya ustaların dikkat etmesi gerekiyor, arabaları kalfalara bırakıyorlar ve müşteri kalfaya araba tamam mı diye sorduğunda bilmeden tamam diyor, öyle olmaması lazım. Aracın bakımı bittikten sonra ustanın o araca gerekirse prova yapıp elden geçirmesi lazım, hani bu parça tam sıkılmış mı? Bu parça tam yapılmış mı? Diye sorması lazım.

YAPTIĞINIZ İŞE GARANTİ VERİYORMUSUNUZ?

Garanti şartları vardır, örneğin bir araca amortisör takmışsındır ve tabi biz motora garanti vermiyoruz, hiçbir zaman motorda garanti yoktur ama motorun garantisi şu şekildir yağ yakarsa, yağ kaçırırsa, su kaçırırsa, buhar yaparsa o zaman garantilidir ama aracı kullanırken motoru sıkıştırıp kilitlemişse garantiye girmez. Mekanik olarak bir araca amortisör, bilye veya bir kafa taktığımız zaman işletmeye göndeririz ona göre bize bilgi gelir, faturasını kesip firmaya göndeririz, herhangi bir kullanıcı hatası var mı? Araca herhangi bir ağır yük atılmış mı? Ona göre değerlendirip müşteriye yardımcı oluyoruz.

BURADA NE TÜR MAKİNELER VE MALZEMELER KULLANIYORSUNUZ?

Bulunduğumuz tamir atölyesinde kullandığımız malzeme saatli koldur ve bunu motor bakımında kullanıyoruz, diğer sökme takma işlemlerini de hava tabancasıyla yapıyoruz ayrıca ne kadar hava tabancası kullanırsak el ile yaptığımız kontrol her zaman daha iyidir.

MALZEMELERİ NEREDEN NASIL ALIYORSUNUZ VE GARANTİSİ VAR MI?

Parça aldığımız dükkânda aracın plakası yazılır ve yazıldıktan sonra parça nereden alınmış nasıl temin edilmiş bunu müşterimize liste            ve fatura olarak veriyoruz. Mecburen aracın bakımı bittikten sonra bir fatura veya liste veriyoruz, liste de araca hangi ay ne takılmışsa görünüyor, örneğin taktığımız bir parça 1 – 2 ay sonra arıza verdi ona göre garanti veriyoruz ve bunu garanti şartlarına göre uyguluyoruz. Örneğin adam aracının üzerine 500 kilo veya 1 ton ağırlığında yük atmış onu garanti karşılamaz, bir de şöyle bir şey var bizim Şanlıurfa yolları tümsekli, taşlı ve çakıllıdır. Hal böyle olunca 1 yıl önce parça taktıran müşteri bana gelip parçayı bende taktırdığını söyleyip tepki gösteriyor, tamam bende takılmış olabilir ama 1 yıl içerisinde bu araç ne şartlarda kullanıldı? Garanti şartları şöyledir örneğin amasyon araca takıldıktan sonra araç garanti süresi içinde asfalttan inmemelidir ama müşteri gidip aracını dağa taşa vurursa garanti diye bir şey kalmaz.

BURAYA NE TÜR ARAÇLAR BAKIM İÇİN GELİYOR?

Şuan biz mekanik olarak karışık çalışıyoruz, her marka araba geliyor ama genelde sabit marka çalışıyoruz.

KAMYON VE TRAKTÖR GİBİ ARAÇLARINDA TAMİRİNİ YAPIYORMUSUNUZ?

 Kesinlikle bizim branşımız değildir, biz kendi branşımız olmayan araçların bakımını ve tamirini yapmıyoruz, herkes kendi işini yaparsa sıkıntı olmaz.